Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Rendőrök és polgárőrök segítik az iskolába jutást

Az iskola rendőre program egyik fontos eleme a forgalomsegítés a reggeli becsengetés előtt. Az akcióban a rendőrség munkatársai mellett polgárőrök is részt vesznek.

Az iskola rendőre program egyik fontos eleme a forgalomsegítés a reggeli becsengetés előtt. Az akcióban a rendőrség munkatársai mellett polgárőrök is részt vesznek.

 

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, a kezdeményezésben több pápai oktatási intézmény érintett szeptemberben, elsősorban a forgalmasabb gyalogos-átkelőhelyek közelében fekvő általános és középiskolák.

- Pápa több iskolájánál polgárőrökkel és rendőrökkel találkoznak reggelente az iskolába érkezők - tájékoztatott Császárné Elek Veronika. - Tapasztalataink szerint már az egyenruha jelenléte is óvatosságra inti a gépjárművezetőket. Azt kértük a kollégáktól: a rendőri jelenléttel segítsék a forgalmat, és figyeljenek arra, hogy a gyermekek balesetmentesen át tudjanak haladni az úttesten - magyarázta a kiemelt megelőzési főelőadó. Kiemelte, a járásban minden általános és középiskola rendelkezik iskolarendőrrel.

A pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola első osztályos kisdiákjai foglalkoztató füzetet kaptak a rendőrségtől
Fotó: Polgár Bettina

- Az oktatási intézményekben az iskolarendőrök plakátokat függesztettek ki. Ezeken az elérhetőségüket a pedagógusok és gyermekek is láthatják, így bármikor, ha problémájuk adódik, felvehetik a kapcsolatot a rendőrrel akár e-mailben, akár telefonon vagy személyesen is - magyarázta a címzetes rendőr alezredes, aki hozzáfűzte, a programon belül folytatni fogják a bűn- és baleset-megelőzési foglalkozásokat.

- Az első tanítási napon egy különleges iskolakezdési akcióval készültünk. Ellátogattunk a Munkácsy Mihály iskolába, ahol az alsó tagozatos diákoknak közlekedési és bűnmegelőzési feladványokkal kedveskedtünk, illetve természetesen vittünk rendőrautót, egy csapatszolgálati pajzsot, és kerékpár-regisztrációval is jelen volt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya - fejtette ki.

Császárné Elek Veronika elmondta, tapasztalataik szerint a pedagógusok nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki az iskolarendőrökkel. - Ha olyan probléma merül fel, ami még nem igényel rendőri intézkedést, tehát feljelentés megtételét nem indokolja, a pedagógus azonban úgy érzi, szükség lehet rendőri beavatkozásra, akkor minden esetben értesítik az iskolarendőrt. Előfordulhat, hogy a rendőrség munkatársa már azzal is eredményt ér el, ha beszélget a diákokkal és elmondja nekik, hogy cselekedeteiknek milyen jogkövetkezményei lehetnek. Ilyen a tavalyi évben több esetben is előfordult, és sokszor számoltak be arról a pedagógusok, hogy ezt követően megszűntek a problémák - zárta a kiemelt megelőzési főelőadó.

SZÜKSÉG VAN AZ ODAFIGYELÉSRE

Az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelte, szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál.

A nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a napi közlekedésben, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.

Kiemelték, a rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét.

Az iskola rendőre program célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság plakáttal, fényvisszaverő kulcstartóval, elsősöknek foglalkoztató füzettel, tornazsákkal, láthatósági mellénnyel, fényvisszaverő matricával, karpánttal, 100 ezer fluoreszkáló szilikonos karkötővel támogatta a programot. Ezeket az eszközöket az iskolarendőrök juttatják el az oktatási intézményekbe.

 

Forrás:https://veol.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember
2022
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Elérhetőség

Troják Mihály

Szápár Polgárőr Egyesület
8423.Szápár. Kossuth.u

+36 30 709 - 8455 ; +36 20 299-2705

szaparpolgaroregyesulet@gmail.com

Statisztika

Most: 1
Összes: 254006
30 nap: 2809
24 óra: 66