Polgárőröknek tartottak képzést Devecserben

A lakosságnak a polgárőrök feladatairól a rendezvények biztosítása és a közterületi szolgálat jut eszébe, pedig tevékenységük ennél szerteágazóbb. A környezeti károk megelőzése, észlelése, bejelentése, az idősekre és gyermekekre való odafigyelés is a feladatuk.

A polgárőrök, mivel sokat tartózkodnak a közterületeken, bármely napszakban feltűnhetnek külterületen, erdőkben, mezőgazdasági művelés alatt álló helyeken, van esélyük arra, hogy észleljenek jogellenes tevékenységet, hangzott el a devecseri, pápai, ajkai, tapolcai, sümegi járás területén levő polgárőr szervezetek tagjai számára tartott képzésen április végén a művelődési házban.

Polgárőr szervezetek tagjai számára tartottak képzést a devecseri művelődési házban

Fotó: Tisler Anna / Napló

Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma nem magas, az ország lakóit megrázó súlyos cselekmény sem jellemző a régióban, de sok településen él olyan család, amelyik nem megfelelően gondoskodik a gyermekekről, amelynek oka lehet a rossz anyagi körülmény vagy az odafigyelés hiánya. Az időben az illetékesek felé megtett jelzéssel megelőzhető az, hogy a gyermek egészsége károsodjon vagy élete rossz irányt vegyen. Az idős, egyedülálló, beteg emberek főként a téli hidegekben igényelnek nagyobb figyelmet. A jókor érkezett segítség akár életmentő is lehet.

Borbély Zoltán rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke elmondta, hogy a térség közbiztonsága a jó rendőr-polgárőr együttműködésnek is köszönhető. A Balaton háttértelepülésein nyaranta a turisták miatt megnő a létszám. Az idegenforgalom miatt is fontos, hogy legyenek képzett polgárőrök.

Ferenczi Gábor, Devecser város polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat támogatja a civil alapon szerveződött polgárőr egyesületet, amelynek tagjai a rendőrség munkáját segítik, a lakosság biztonságérzetét növelik a jelenlétükkel. Az egyesület helyiséget kapott az önkormányzattól, hamarosan a garázst is birtokba vehetik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai előadásukban elmondták, hogy a színesfémátvétel rendjét megszigorították. Kérték a polgárőröket, ha kábelégetésre utaló nyomokat találnak, jelezzék a hatóságok felé. A fémlopás miatt legnagyobb kárt a villamosenergia-szolgáltató és a vasút szenvedi el. A tolvajok által okozott kár és a helyreállítás költsége együttesen milliárdos nagyságrendű, és például a csatornafedelek, a közlekedési jelzőtáblák, az elektromos berendezéseket védő ajtók, rácsok eltávolítása emberéleteket is veszélyeztet.

Forrás:https://www.veol.hu/

Augusztus