Polgárőr szolgálatra képeznek kuvaszokat Sümegen

A kiképzés, majd a sikeres vizsga után két kuvasz is segíti a sümegi polgárőrök munkáját. A kuvasz fajtamentés keretében az Országos Polgárőr Szövetség márciusban 7 kutyát kapott, amelyből 2 Sümegre került.

Az azonos alomból származó, ma már 5 hónapos Basa gazdája Oszkó István, Manduláé Tóth Attila. Az odaítélésben szerepet játszott, hogy a városban már van két járőrszolgálat ellátására kiképzett kutya. Tavaly januárban az egyesület a térség kutyás polgárőreinek vizsgát szervezett, amelyen 17 eb felelt meg a komoly követelményeknek.

Oszkó István az öt hónapos Basával. A leendő járőrkutya az alapképességek elsajátításánál tart

A sümegi polgárőr egyesületet 2010 óta vezető Molnár Zoltán maga is kutyakiképző. Az elnök munkáját országosan is elismerik, ma már az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálatának az elnöke.

Két járőr megy egy kutyával

Molnár Zoltántól megtudtuk, hogy a járőrszolgálat ellátásakor a kutya jelenlétének pszichikai hatása van. Kiválóan lehet ellenőrizni azzal az erdős, bokros mezőgazdasági területeket. Két járőr megy egy kutyával. A szolgálat ellátására kiképzett kutyát csak a kiképzője vezetheti. A vizsgáig azonban hosszú az út. Naponta legalább egy órát kell céltudatosan foglalkozni velük. Basa és Mandula ma még az alapképességek elsajátításánál tart. Az elnök figyelemmel kíséri a fejlődésüket. A hónap végén Bajára hívták az országos polgárőr találkozóra, ahol bemutatja a kutya kiképzését és beszél a szolgálat előnyeiről. Sümegen jól működik a lovas szolgálat is, van életmentő felszereléssel ellátott motorjuk, a defibrillátor használatára kiképzett járőrökkel.

Forrás:https://www.veol.hu/

placeholder for flash movie