Nagy múltú épületet újítottak fel Takácsiban

Közel 20 millió forintból teljes körű felújításon esett át Takácsi egyik legrégebbi, jelenleg közösségi házként és polgárőrirodaként funkcionáló épülete.

Az átadóünnepségen Vajda György, Takácsi polgármestere emlékeztetett, egy hét alatt három jelentős beruházás fejeződött be a községben: több mint 46 millió forint értékben elvégezték a perei falurész teljes csapadékvíz-elvezető hálózatának rekonstrukcióját, mintegy egymillióból pedig kibővítettük a falu sportöltözőjét, amely korszerű vizesblokkal gazdagodott. Emellett megújult a helyi polgárőrök irodájának is otthont adó közösségi ház. Utóbbinak a munkálatai csaknem 20 millió forintba kerültek, ehhez közel 14 milliót nyert a település egy vidékfejlesztési pályázaton, míg a hiányzó összeget önerőből tették hozzá a projekthez.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Vajda György elmondta, többek között felújították a tetőt, új vizesblokkot alakítottak ki, elvégezték a falak és a födém szigetelését, illetve kiépítettek egy napelemes rendszert az épületen, amit a község egyik legrégebbijeként tartanak számon. Korábban volt itt például istálló, kovácsműhely, lakóház, orvosi rendelő, vagy éppen konditerem.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

– A funkciók változtak az évek során, ám az épület megmaradt. Volt idő, amikor fontolgatták a lebontását, de bölcs elődeink megőrizték nekünk, az utókornak. Most polgárőriroda működik a szépen felújított ingatlanban, és a helyi civil szervezetek számára is nyitva áll ennek a közösségi háznak a kapuja. Például a különféle egyesületek próbákat tarthatnak itt – jegyezte meg a polgármester. Hozzáfűzte: tervezik, hogy egy körzeti megbízotti irodát ugyancsak kialakítanak az épületben.

Az eseményen Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Magyarország energiahatékonysági tervében kiemelt célként szerepel, hogy a megújuló energiák nagy szerepet kapjanak a felújított épületek üzemeltetésében. Ez Takácsi nagy múlttal büszkélkedő közösségi házának rekonstrukciója során szintén fontos szempont volt, elég csak az újonnan kialakított napelemes rendszerre gondolni. A kormánypárti politikus aláhúzta, hazánk célul tűzte ki azt is, hogy elsődlegesen a napenergiát hasznosítja a hagyományos energiák mellett. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, mindig jó érzés, amikor egy leromlott állapotú történelmi épület megújul és a helyi közösség szolgálatába áll – erre látunk most szép példát Takácsiban.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A beszédeket követően a jelenlévők megtekinthették a kicsinosított, modernizált közösségi házat, majd a falu vendégül látta egy kis harapnivalóval és itallal az egybegyűlteket.

Forrás:https://www.veol.hu/

Június