Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vegyianyag raktár gyulladt ki Pétfürdőn - Videón a tűz

Pétfürdő – Egy ezer négyzetméteres vegyianyag raktár gyulladt ki kedden délelőtt Pétfürdőn. A tűzoltók megfékezték a lángokat, a katasztrófavédelmi mobil laborok nem mutattak ki egészségre veszélyes anyagokat a levegőben. Az ügy kapcsán azonnali változásokat sürget Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.
 

article preview

Pétfürdő – Egy ezer négyzetméteres vegyianyag raktár gyulladt ki kedden délelőtt Pétfürdőn. A tűzoltók megfékezték a lángokat, a katasztrófavédelmi mobil laborok nem mutattak ki egészségre veszélyes anyagokat a levegőben. Az ügy kapcsán azonnali változásokat sürget Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.


A felső küszöbértékű üzemhez délelőtt folyamatosan érkeztek a tűzoltó egységek, hogy megfékezzék a lángokat, s hűtsék a raktárban lévő tartályokat. Információink szerint személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei méréseket végeztek a helyszínen, s a vizsgálatok nem mutattak ki egészségre veszélyes anyagokat a levegőben. Ezért lakosságvédelmi intézkedésekre sincs szükség – közölte lapunkkal Helt Ákos tűzoltó törzsőrmester, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Az eset kapcsán a délelőtt folyamán Pétfürdőn és Várpalotán is elrendelték a közintézmények elzárkóztatását. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy például az óvodákban és iskolákban nem mehettek ki az udvarra a gyermekek, s az ablakokat is becsukták az intézményekben. A döntést 11 óra után mindkét településen visszavonták.
Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a legnagyobb közösségi oldalon is felhívást tett közzé. Ebben kérte a Várpalotán élőket, hogy lehetőleg maradjanak otthon vagy zárt helyiségben, az ablakokat pedig zárják be.

Campanari-Talabér Márta lapunk kérdésére elmondta, a Pétfürdőn működő Huntsman vegyipari cég területén történt a tűzeset, amelynek füstoszlopát több kilométerről is látni lehetett. Nagyon sajnálom, hogy a lakosság tájékoztatására szolgáló MoLaRi hangosbemondó rendszert nem indította be a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Erre egyébként a közeljövőben szeretnék választ is kapni az illetékesektől. Az a rengeteg katasztrófavédelmi gyakorlat, amelyet a várpalotaiak is hétről-hétre hallanak, épp azt szolgálná, hogy ilyen esetekben működjön. Még akkor is, ha utólag kiderült: a mérések alapján nem került a levegőbe mérgező anyag – mondta el Várpalota polgármestere.
Campanari-Talabér Márta hangsúlyozta, rengeteg tanulsága van a kedd délelőtti esetnek. – Lehet próbákat tartani, de ha a valóságban nem tud úgy működni a rendszer, ahogy kellene, akkor ezek a próbák nem sokat érnek. Szeretném, ha alapvető változások lennének a jövőben, s engem, valamint a hivatalban dolgozó munkatársaimat is időben értesítenének a történtekről, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel megtegyük a szükséges intézkedéseket, s például a helyi média erejét is kihasználva azonnal hiteles tájékoztatást tudjunk adni az itt élő embereknek. Egy másik fontos tanulság, hogy hiába történt Pétfürdő közigazgatási területén a tűzeset, a szél miatt Várpalota, Ősi vagy épp Berhida is komolyan érintett az ügyben, az Alsóvárosból is hoztak már be a hivatalba pernyét, ami itt hullott le. Arról nem is beszélve, hogy a várpalotaiak is rendszeresen érzik azt a kellemetlen szagot, ami Pétfürdő irányából érkezik. Leginkább hétvégente, amikor nagyon nehéz ellenőrizni. Örülnék annak, ha nemcsak a negatívumot kapnánk Pétfürdőről, hanem például részesülhetnénk azokból a javakból is, amelyekből egyébként a pétfürdőiek részesülnek – szögezte le Várpalota polgármestere.
Sajtónyilatkozat – Nitrogénművek Zrt.
A 2017. június 6-án Pétfürdőn történt tűzeset – néhány tévesen megjelent tájékoztatással ellentétben – nem a Nitrogénművek Zrt.-nél történt.
A Nitrogénművek Zrt. a szükséges biztonsági intézkedéseket megtette, így termékeit, épületeit és területét a tűzeset nem veszélyeztette, a gyártás zavartalanul folyik.

A videó ezen a linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=QoUuiAwf5sw

Forrás:www.veol.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 119429
30 nap: 9034
24 óra: 269