SAFETY NEWS BIZTONSÁGI HÍREK

E havi témánk:

„VAKÁCIÓ”

Mit is jelent ez a szó?

1. Olyan időszak, amikor valaki egy időre abbahagyja a munkát, az iskolába járást stb.,  hogy pihenjen; szünidő, szabadság.

2. Eredet [vakáció < latin: vacatio (szabadság, mentesség) < vaco(szabad < üres)]

A nyári szünetben, a vakáció ideje alatt a szülőknek, és a közlekedésben résztvevőknek nagyobb figyelmet kell fordítani a közlekedő gyermekekre. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, gyakran kalandot keresve minden észlelt dologban. A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek. A gyermekek még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van: a forgalmas, vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében stb. Ugyanakkor a gyermekkorúaknak van még egy rendkívül fontos tulajdonságuk: ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.

Ne feledjék: a gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják! A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez a megállapítás igaz a közlekedési, az otthoni, és az egyéb balesetekre egyaránt. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, sok szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellően megoldva. A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermek baleset a nyári hónapokban történik (a legtöbb augusztusban, valamint júliusban), és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Nyáron jellemzően gyakoribbak a kerékpáros balesetek. Szükséges megjegyezni, hogy a kerékpáros gyermekbalesetek látenciája viszonylag magas. Sok baleset ugyanis nem a közúton, hanem a játszótéren, parkban, udvaron, vagy más hasonló helyen történik, többnyire egyéb külső közreható tényező hiányában, s ezek az esetek a közúti baleseti statisztikában értelemszerűen nem jelentkeznek.

Eddigi évek statisztikai adatai:

-    A gyermekek részvételével bekövetkezett személysérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada a nyári hónapokban éri a gyerekeket. Ez az érték magasabb, mint amelyet a három hónap aránya indokolna, vagy amelyet az év más évszakában tapasztalhatunk. -    A gyermekkorúak körén belül a 10-14 évesek korosztályának kockázata kimagasló: 2011-2013. nyarán több 10-14 éves sérült meg, vagy vesztette életét közúti balesetben, mint a 6-9, és a 0-5 évesek együttesen. -    Figyelemre méltó, hogy 2013-ban az egész évben bekövetkezett 8 közúti gyermek halálozásból 5 (!) a nyári hónapokban történt. Ez is jelzi, hogy a nyári vakáció időszakában a gyermekek baleseti kockázata kimagasló. -    A 10-14 éves korosztály érintettsége a gyermekkorúak által okozott közúti baleseteken belül is kiemelkedő (közel kétszer annyi balesetet okoztak, mint a fiatalabbak). -    A gyermekek közúti baleseti sérüléseiket a nyári hónapokban leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik, s többnyire így válnak közlekedési baleset áldozatává. -    A gépjármű utasaként meghalt/megsérült gyermekkorúak száma a vizsgált időszakban több mint 10%kal nőtt. -    Az érintett, balesetben meghalt 14 év alattiak 58,7%-a mindenféle védelem nélkül utazott a gépkocsiban, amikor a baleset bekövetkezett (ez a szülők/felnőttek felelősségét veti fel) -    Rendkívül meglepő, hogy a legkisebbek, a 0-5 évesek védettségi aránya volt a legalacsonyabb a megsérült gyermekkorúakon belül. Csak minden hetedik kisgyermek volt biztosítva a gépjárműben a személysérüléses baleset bekövetkezésekor!  -    Nyáron több kerékpáros gyermekbaleset történik, mint az év más időszakaiban. A nyári hónapokban sérült meg a balesetben érintett gyermekek 40%-a. -    A kerékpárosként megsérült gyermekek 93,7%-a lakott területen belül kerekezett. Ugyanakkor a lakott területen kívüli kerékpározás kiemelt kockázatára utal, hogy a 3 meghalt gyermekkorú közül 2 fő lakott területen kívüli közúton hajtotta járművét. -    A gyermekkorú kerékpárosok közül a 10-14-évesek közlekedésének a kockázata kimagasló a fiatalabbakhoz képest. Átlagosan háromból két kerékpáros gyermekbaleset sérültje 10-14 év közötti volt.

A fentiek alapján kérjük a tisztelt szülőket és közlekedőket, a nyári időszakban különösen  ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton, vagy annak közelében, akár gyalogosan,  akár kerékpárral megjelennek.

BALESETMENTES KÖZLEKEDÉST KÍVÁNUNK!

Hivatalos közlemény: SAFETYnewsJUNIUS.pdf