Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

XI. Polgárőr Akadémia Pilisszentkereszten

Harmadik éve, immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg szeptember 18-22-e között a Polgárőr Akadémiát Pilisszentkereszten, amelyen az összes részt vevő - azaz mind a 24-en - sikeres vizsgát tett és erről oklevelet vehetett át. Az ötnapos program nemcsak arra szolgált, hogy tovább képezzék magukat a polgárőr egyesületek elnökei, illetve elnökségi tagjai, hanem arra is, hogy új barátokra tegyenek szert és csapattá kovácsolódva átadják egymásnak tapasztalataikat, majd szervezetük tagjainak is.

Harmadik éve, immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg szeptember 18-22-e között a Polgárőr Akadémiát Pilisszentkereszten, amelyen az összes részt vevő - azaz mind a 24-en - sikeres vizsgát tett és erről oklevelet vehetett át. Az ötnapos program nemcsak arra szolgált, hogy tovább képezzék magukat a polgárőr egyesületek elnökei, illetve elnökségi tagjai, hanem arra is, hogy új barátokra tegyenek szert és csapattá kovácsolódva átadják egymásnak tapasztalataikat, majd szervezetük tagjainak is.

 

p1470805.jpeg

 

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának egyik termében egy izgalmas, az önkormányzati és közösségi rendészet, magánbiztonság téma körét feldolgozó órára csöppentünk be, amelyet éppen dr. Christián László, r. ezredes, tanszékvezető egyetemi docens, az OPSZ elnökségi tagja, az Akadémia igazgató vezetője tartott, aki a szünetben szívesen tájékoztatott bennünket arról, hogyan is jött létre a polgárőrség legfelsőbb szintű vezetőképzési intézménye.
 

p1470780.jpeg

 

- Az OPSZ elnökségi döntése volt, hogy létrehozzunk egy olyan akadémiát, amelyen a legmagasabb szinten tovább képezhetnénk az egyesületi vezetőket – mondta. – A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az ügy mellé állt és 2014-ben a rendészettudományi karral közösen megvalósult az elképzelés, akkor tartottuk az első kurzust, azóta pedig a tizenegyediket. Idén májusban, és most szeptemberben volt tehát kurzus, a legközelebbi novemberben lesz.
- Ilyen nagy a jelentkezők száma, hogy egy évben akár háromszor is képzik akadémiai szinten a polgárőröket?

- Az ideális osztály létszáma maximum harminc főből áll, most huszonnégyen voltak, változó egy-egy kurzusban a megjelentek száma. A három év alatt eddig háromszáz tízen tettek sikeres vizsgát, amiről tanúsítványt kaptak.
- Mire jó az Akadémia, illetve mit ad a részt vevőknek?
- Miután ez a legmagasabb szintű polgárőrképzés, nyugodtan mondhatjuk, hogy sokat ad, hiszen új ismeretekkel bővül a tudásuk, naprakészebbekké válnak a törvényekben, rendeletekben, és ami még nagyon fontos a számunkra, hogy megismerjék egymást is, egymás szakmai sikereit, problémáit, átadják tapasztalataikat, és azt tovább is adják, amikor hazamennek egyesületi tagjaiknak. Ráfér mindenkire egy kis jog és vezetői ismeret megszerzése! Az itt szerzett tudásanyag útmutatóul szolgál, hogyan tovább, hogyan lehetnek még hasznosabbak a lakosság szolgálatában. Úgy állítottuk össze a tananyagot, hogy a PTK módosításoktól kezdve a hétköznapi intézkedésekig, olyan ismeretanyaggal bővüljön a tudásuk, amelyet településeiken hasznosíthatnak mindennapi munkájukban.

Megkérdeztünk néhány polgárőrt is, mit adott nekik az akadémián eltöltött néhány nap?
Sinka György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 900 lakosú Szakoly Polgárőr Egyesület elnöke: - Jövőre lesz egyesületünk negyedszázados, jelenleg 78 felnőtt és négy ifjúsági tagunk van, az alapítók közül még tizenegyen aktívak. Nekem, azon túl, hogy huszonhárom barátot adott, tudatos együttgondolkodást és az ismeretek felfrissítését, illetve bővítését is adta. Nagyon hasznos volt az itt eltöltött néhány nap, csupa jó emlékkel távozom innen.
Balpataki István, Szeged-Kiskundorozsmai polgárőr: - Jó, hogy megismertük egymás gondjait-bajait, mert ezekből is sokat lehetett tanulni. Nekem a kommunikációs tréning tetszett a legjobban, amit hamarosan odahaza is alkalmazni szeretnék, amelyre meghívnám a körzeti megbízottakat, a kultúrház és az iskola vezetését is. S megpróbálom megszervezni a fiatalok számára a hasznos időtöltést nyújtó rendszeres asztalitenisz és csocsó partikat.
Zámbó Jánosné, a Fejér megyei Zichyújfalu-i egyesület elnöke: - Sokat lehetett itt tanulni, mint önkormányzati képviselőnek is. Engem elsősorban a rendészeti és rendőrségi beszámolók, előadások ragadtak meg és köszönöm elnökünknek, Cseh Istvánnak, hogy itt lehettem. Nagy élmény volt számomra, hogy az akadémián tanulhattam és az itt megszerzett tudást igyekszem mielőbb tovább adni.
Kiss László, a Mohács-Bári egyesület elnöke: - Örülök, hogy még jobban megismerhettem itt az OPSZ Lovas Tagozat szerepét és a biztonságosabb ügyintézés fortélyait. Abban is igen hasznos volt az akadémia a számomra, hogy ezentúl még jobban meg kell erősítenünk az együttműködést a rendőrséggel. Kár lett volna kihagyni ezt az öt napot…

Nagyon komoly előadók jöttek el az akadémiára, hogy órát adjanak: Olasz László és dr. Molnár Katalin például a bűnmegelőzési tréninget tartotta, prof. Dr. Sárközy Tamás az egyesületek jogállásáról beszélt, Zámbó Péter a polgárőrségről, Baracskainé dr. Boór Judit az egyesületi gazdálkodásról, dr. Tihanyi Miklós a büntető jogról, Lőrincz Kornél az ifjú polgárőrök szerepéről, dr. Kovács Sándor a rendészeti feladatokról, dr. Rácz Adrienn a lovas polgárőrökről és dr. Christián László az önkormányzati és közösségi rendészetről.

 

p1470800.jpeg

 

Az utolsó napon eljött a nagy pillanat is, az írásbeli vizsga időszaka, amikor többek között a rendészeti munkáról, az egyesületi gazdálkodásról, a büntetőjogról, a polgárőrségről megszerzett tudásukról kellett számot adniuk a részt vevőknek, akik ezek után vehették csak át erről tanúsítványukat. Az ünnepélyes oklevél átadáson megjelent, dr. Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója, Csóra György, az OPSZ elnökhelyettese, dr. Major Róbert r. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közbiztonsági tanszékvezetője és dr. Christián László r. ezredes, az Akadémia igazgatója.
- Közfeladatokat ellátó személyek, példaképek vagytok, akiknek az itt megszerzett tudást tovább kell adnotok egyesületi tagjaitoknak, hogy még hatékonyabb munkát tudjatok végezni környezetetekben, és még magabiztosabb legyen a fellépésetek a jövőben – fogalmazott dr. Barnucz Szilvia, majd megköszönte és gratulált a hallgatóknak az eredményes vizsgához. Dr. Christián László arra kérte a megjelenteket, hogy vigyék tovább az Akadémia jó hírét, dr. Major Róbert pedig dr. habil. Boda József dékán nevében gratulált mindenkinek a sikeres vizsgáért. Csóra György, az OPSZ elnök-helyettese azt hangsúlyozta, hogy az itt megszerzett tudás útmutatóul szolgál a „hogyan továbbhoz?”, és arra kérte a részt vevőket, hogy hasznosítsák a hétköznapokban, hiszen „önök a lakosság támasza.

Szöveg és kép: Temesi László

 

Forrás:http://www.opsz.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Június
2021
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Elérhetőség

Hegedüs ZoltánSzápár Polgárőr Egyesület
8423.Szápár. Kossuth.u

Telefon:
+36/30/2404527
+36/20/5283659
+36/30/5678655

polgarorszapar@citromail.hu

Statisztika

Most: 3
Összes: 175944
30 nap: 5463
24 óra: 135