Túrós András: Sikeresek a kiemelt programok

Békés megyében tartottan meg 2019. első elnöki fórumát az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), ahol olyan fontos kérdések is reflektorfénybe kerültek, mint a polgárőrség helyzete, a költségvetés, illetve a jövőbeni feladatok és tervek.

_sja7690-edit.jpeg

Kövér László, az Országgyűlés elnökének szavaival nyitotta meg beszédét Újkígyóson dr. Túrós András, az OPSZ elnöke.

– Ha csak az elmúlt nyolc év távlatába tekintünk vissza, akkor elmondható, hogy a jelenleg stabil közbiztonsági helyzet a rendőrség mellett a polgárőrségnek köszönhető. Hatalmas változásokon ment át a polgárőrség Magyarországon, amely mögött hatalmas munka áll – szögezte le az elnök. – Emellett el kell mondanom, a polgárőrség által indított programok, mint a 300x100, vagy a külterületeken élők védelmében hozott feladatok mind-mind sikeresek, eredményesek. Többen szkeptikusak a programokkal kapcsolatban, azonban az eredmények önmagukért beszélnek. Fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy az elmúlt évek során a költségvetési támogatás jelentősen megnőtt, ennek összege meghaladja az 1 milliárd forintot évente. Ezt az összeget majdnem teljes egészében a szövetségek, egyesületek kapják meg, amelyet szabadon felhasználhatnak. A pénzügyi kérdések mellett nagy szerepet kapott az eszközbeszerzés, hiszen jelentős modernizáció történt a gépjárműparkban, valamint a polgárőrök eszközökkel való ellátottságában, felszereltségében is.

_sja7768-e.jpeg

Dr. Polyák József Zsolt. r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány is a meghívottak között foglalt helyet. Felszólalásában többek között elmondta, a közbiztonság megerősítése érdekében tett közös munka eredményes Békés megyében, hiszen jelentősen csökkent az elkövetett bűncselekmények száma, ami nagyban köszönhető annak, hogy a rendőrök a polgárőrökkel közös szolgálatot látnak el.

– Úgy gondolom, hogy szakmai szinten a rendőrség és a polgárőrség együttműködése, a közös munkavégzés példa értékű.  Bízom benne, hogy ez a pozitív folyamat a jövőben is folytatódik – hangsúlyozta, majd beszédében összegezte a megye történéseit, rendészeti eseményeit.

A fórum keretében Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetség elnöke felszólalásában elmondta, Békés megyében a polgárőrök eredményesen dolgoznak, szép sikereket értek el az elmúlt esztendők során. Többek között arra is kitért, hogy a megyében igen is szükség van az OPSZ által indított programokra, mindezt a lakosság visszajelzéseire alapozva mondta. Mindezt megerősítette Bozó József, Újkígyós alpolgármestere, aki maga is polgárőrként aktívan részt vesz településének közbiztonságának megteremtésében. – A polgárőrség szerves részét képezi a bűnmegelőzésnek, amelynek eredményei láthatóak, kézzel foghatóak – mondta a településvezető. – Amióta polgárőrség működik Újkígyóson, sokkal kevesebb bűncselekmény történik. Komoly törvénysértésre nem is emlékszem, csupán a házalók és a tyúklopások okoznak nagyritkán gondokat. A laposság összefogása példaértékű, és köszönet illet minden olyan embert, aki a saját szabadidejét a közösség szolgálatába állítja – tette hozzá.

A fórum felszólalásokkal ért véget, amelyek olyan témákat érintettek, mint a jövőbeni tervek, lehetőségek, valamint Gyarmati Sándor, megyei elnök bejelentette, 2019-ben Újkígyós ad majd otthont a megyei polgárőrnapnak.

(Szöveg: Erdős Csaba, fotók: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Január