Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Továbbadják a tanultakat

A hagyományokat követve az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozata az Ifjú Polgárőr Közlekedési Tábor után augusztus 5-10 között megrendezte a fiatal polgárőrök nyári táborát is. Az immár 17. éve szervezett képzés főhadiszállását idén is Gyenesdiáson, a zalai Balaton-parti nagyközség tó közeli Tulipán moteljében rendezték be.

article preview

A hagyományokat követve az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozata az Ifjú Polgárőr Közlekedési Tábor után augusztus 5-10 között megrendezte a fiatal polgárőrök nyári táborát is. Az immár 17. éve szervezett képzés főhadiszállását idén is Gyenesdiáson, a zalai Balaton-parti nagyközség tó közeli Tulipán moteljében rendezték be.

opit19_2_1.jpeg

 

– Az összes eddigi közül ez a csoport volt a legfegyelmezettebb – dicsérte az ország különböző részeiről összesereglett 92 fiatalt, közöttük az 56 diákot, vagyis ifjú polgárőrt Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség ifjúsági, sport- és karitatív alelnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a tábor vezetője, aki immár 2011-től szervezi a fiatalok nyári továbbképzését. – Örvendetesen nagy az érdeklődés a tábor iránt, s ez nem csak a magyar tenger varázsának köszönhető. A mostani kurzus résztvevőjének 40 százaléka visszatérő, akik már megtapasztalták, milyen komoly munka vár rájuk az egy hét alatt, s az egyik népszerű közösségi oldalon az általuk közzétett hírekből az újonnan jelentkezők is megismerhették a követelményeket. A szakmai programok mellett természetesen igyekeztünk minél több balatoni élményhez juttatni a táborozókat, még a reggeli tornának számító FitFight edzést is a strandon tartottuk. A fő célunk továbbra is az, hogy kellő munícióval vértezzük fel a fiatalokat, hogy általuk szakmailag jól képzett utánpótlással gyarapodjon a polgárőrség.

_sja0176.jpeg

A második hetet úgynevezett polgárőr nappal kezdték, előadást hallgattak a civil szervezet célkitűzéseiről, programjairól, s ezekben a fiatalok helyéről, szerepéről, különös tekintettel a saját korosztályuk körében rájuk váró feladatokról. A következő napot a honvédelem kapta, méghozzá a zalaegerszegi toborzó iroda munkatársai és az ország egyik legelitebb katonai alakulata, a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár jóvoltából.

– A polgárőrség számára egyaránt fontos az ország belső és külső biztonsága, s nem titkolt célunk az azt biztosító rendőrség, illetve honvédség népszerűsítése is. Az utóbbit képviselve jelen voltak a katonai toborzók, akik a fegyverekkel és azok kezelésével ismertették meg a fiatalokat. Az idén is elfogadta meghívásunkat a magyar honvédség krémje, a különleges rendeltetésű dandár, amelynek missziókat megjárt jó kiállású, fizikálisan és mentálisan toppon lévő, nagy szakmai tudású katonái a legmodernebb fegyverekkel a kezükben példaképpé, mintává válhatnak az ifjak előtt. Ők mindenki számára hitelesen mutatták be hivatásuk szépségeit, s tették vonzóvá a fiatalok előtt – magyarázta Horváth Róbert.

A csütörtöki rendőrségi napra az idén az Országos Rendőr-főkapitányság magas rangú és beosztású tisztjei utaztak le Budapestről Gyenesdiásra. Németh Ágnes ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője a fiatalokat fenyegető veszélyekről, a bűncselekmények megelőzésének lehetőségeiről tartott előadást, Bendik László alezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK személyügyi főigazgatóság humánigazgatási szolgálat osztályvezetője a rendőri életpályát mutatta be. Mint a bűnmegelőzési osztályvezető hangsúlyozta, fontos számunkra a fiatal polgárőrök tájékoztatása, hiszen a rendőrség és az ifjúság között mintegy hírvivőként számítanak rájuk. Nem csak közvetítik az információkat, hanem kellően felkészítve felismerik a bűncselekményeket, az azokra utaló jeleket, segítik megóvni korosztályukat attól, hogy áldozattá váljanak. Például már az is sokat számít, ha felhívják a figyelmet az internetfüggőség veszélyeire, sokan nem is gondolják, hogy már a posztolt képekkel milyen sok visszaélésre alkalmas információt adnak meg magukról - még GPS- koordinátákat is, ahol éppen tartózkodnak, vagy a környezetükben ellopásra érdemes értékeket. Az is hasznos, ha elmondják a környezetükben élőknek, hogy egy-egy csábító ajánlatnál miként ellenőrizzék le annak valóságtartalmát.

_sja8720.jpeg

– Két szempontból is fontos volt számunkra, hogy találkozzunk a táborozókkal – így Bendik László alezredes. – A polgárőrök által olyan helyekre is eljut az információ, ahova a rendőrség nem ér el, ahol másként fogadják a közülük valók tanácsait, mint a hatóság instrukcióit, s azok is megnyílnak előttük, akik az egyenruhások láttán tartózkodóak. Másrészt, a fiatal polgárőrök értékes utánpótlás bázist jelentenek a rendőrségnek, ugyanis e civil szervezethez eleve azok csatlakoznak, akik számára fontos a rend, a közbiztonság, a rendőrséggel közös szolgálatoknak köszönhetően pedig már nem idegen számukra a testület, tapasztalják, mennyire fontos az általuk végzett munka, s rengeteg pozitív visszajelzést kaphatnak róla.

Úgy tűnik, a rendőri hivatás népszerűsítése nem maradt hatás nélkül, a 17 éves Koncz Tamás, a zalaegerszegi Ady-suli diákja elárulta, vonzó számára a rendőri hivatás, s nem elképzelhetetlen, hogy ezt az életpályát választja. Őt a tábori programok közül a "kommandósok" bemutatója, a harcászati feladatok és a fegyverekkel való ismerkedés ragadta magával. Szívesen részt vett a napi önvédelmi és a különleges erősítésre alkalmas edzéseken, sőt, a táborra jellemző rend és fegyelem is kedvére való volt.

_sja9606.jpeg

– A mai fiatalok többségére nem jellemző, hogy túlzásba viszik a sportolást - tette hozzá Horváth Róbert. – Éppen ezért a szakmai képzés mellett a fiatalok erőnlétének a fejlesztésére is gondot fordítunk. Minden évben más és más önvédelmi és erősítő sportágba nyújtunk betekintést. Az idén reggeli tornának a FitFightot választottuk, ami egy dinamikus, harcos fitnesz irányzat, amely több küzdősport stílus mozgásanyagát, rúgásait, védéseit, ezek  kombinációit ötvözi az aerobikra jellemző zenére. Nagyon népszerű a fiatalok körében, főleg, hogy kora reggel a strandon kerítettünk rá sort. Vezetője dr. Tóth Andrea, a Debreceni Egyetem adjunktusa, az Ijjúsági Tagozat alelnöke volt, aki részben a tábor kedvéért tanulta ki e sportot és tette le belőle instruktori vizsgát. Délután Bányai László 5 dan shotokan karate instruktor tartott foglalkozást, s a fiatalok olyan lelkesek és ügyesek voltak, hogy az utolsó nap tartott bemutatón tiszteletbeli sárga övet kapott az, aki legjobban teljesített. A megtiszteltetést a Gönyűről érkezett Pályi Zora Anna érdemelte ki. A táborban a reggeli FitFight és az esti karateedzés mellett a 21 órakor kezdődö saját testsúllyal végzett felfüggesztéses edzés is rendkívül népszerűvé vált. Nem véletlenül persze, hiszen a saját testsúlyukhoz igazodik, és minden izomcsoportot megmozgat. Amerikai tengerészgyalogosok fejlesztették ki, csak egy speciális kötél kell hozzá, s kis helyen is alkalmazható.

A táborban Zala megyét Koncz Tamással együtt a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület 5 fiatalja képviselte. Mindannyian zalaegerszegi középiskolásként az 50 órás közösségi szolgálat keretében csatlakoztak a polgárőrséghez. Farkas Patrik, a Deák-szakközépiskola diákja nem véletlenül választotta a Rendértet, hiszen édesapja és édesanyja is a civil szervezet tagja. Patrik megjegyezte, hogy a rend és a fegyelem mellett is lehetőségük volt a kikapcsolódásra. A bocföldei Vizsi Árpádnak érdeklődését a bemutatott katonai gépjárművek csigázták fel a legjobban, ami szintén nem véletlen, hiszen a Munkácsy-szakközépiskola közlekedésgépész ágazatán tanul. Tóth Konrád a Ganz-szakközépiskola rendészeti ágazatának végzős tanulója már tavaly is részt vett a tábor munkájában, akkor és most is rengeteg olyan információval gazdagodott - például az internetes átverésekkel kapcsolatban is - amelyek révén segíteni tud majd társainak, sőt a környezetében élő felnőtteknek is, hogy elkerüljék az áldozattá válást. A 22 éves Holdosi Gellért, a zalaegerszegi rockzenész szerint fiatalos, pörgős és dinamikus volt a hét, nem unatkoztak egy percet sem. Ő sem első ízben táborozott Gyenesdiáson, sőt, ha lehet, jövőre is jelentkezik, mert, mint állítja, minden év egy kicsit más, a programok egyre izgalmasabbak, a harcművészet, az önvédelmi sportok újabb és újabb ágaival ismerkedhetnek meg. 

_sja1268.jpeg

A csávolyi Fülöp-Székely Zalán, a kiskunhalasi szakgimnázium rendészeti szakának tanulója, a helyi ifjú polgárőr centrum oszlopos tagja, az idén mind a két héten elvállalta egy-egy csoport vezetését. – Nem első ízben veszek részt a tábor életében, igaz, először a Balaton vonzott, de aztán megtetszett az itteni komoly munka. Már tavaly is megbíztak egy csoport vezetésével, s az idén is örömmel jöttem, mert egyre tartalmasabbak, izgalmasabbak és színesebbek a programok – fogalmazott Zalán, aki elárulta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kíván tovább tanulni, bár azt még nem döntötte el száz százalékra, hogy a rendőri és a katonai pálya közül melyiket választja.
A debreceni Szilágyi Enikő is már "veterán" táborlakó: 2015-től a tavalyi évet kivéve minden esztendőben részt vett a képzésen, s tervei szerint jövőre sem hagyja ki. A Debreceni Szakképzési Centrum szállítmányozási és logisztikai szakának 14.-es tanulója, ő is az iskolai közösségi munka révén kapcsolódott a civil szervezethez, s ma már a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért nevet viselő csapat aktív tagja, feladata az ifjú polgárőrök koordinálása. – Már bevett gyakorlat, hogy ha hazamegyek, az lesz az első, hogy összetrombitáljuk az egyesületünk tagságát és az utolsó mondatig átadok minden információt, amihez a képzések során jutottam, beleértve a polgárőrségről, a honvédelemről, a rendőrségről, a bűnmegelőzésről, konfliktuskezelésről kapott információkat, az életpályák népszerűsítését, sőt az önvédelmi sportokat is. Egyébként a táborban is a társaságot, a közösség erejét tartom a legnagyobb értéknek.

_sja1263-e-2.jpeg

A tábor pénteki programja külön meglepetést is tartogatott, hiszen az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Túrós András, valamint a tisztségviselők egy kisebb delegációja is meglátogatta a táborozókat és egy kötetlen beszélgetésre invitálta a fiatalokat. Az OPSZ elnökének köszöntője után Markos György elnökhelyettes vette át a szót és néhány buzdító gondolattal segítette a fiatalokat eligazodni a polgárőrök feladatainak sokszínű világában, a polgárőrség gondolatiságában.
– Elsősorban valóban jó látni, hogy ennyi fiatalt csatlakozik ahhoz az önkéntes bűnmegelőzési munkához, amelyet a polgárőrség jelent. Nagyon fontosnak érzem azt, hogy megfiatalodjon a polgárőrség és ehhez ilyen lelkes fiatalokra van szükség, akik elkötelezettek, eltökéltek, és nem utolsó sorban jól felkészültek a feladatra. Ez a tábor is segít abban, hogy megismerjétek a polgárőrség lényegét, megismerjétek azt a munkát, amelyet felnőtt polgárőrként majd ti is végezni fogtok – hangozta Markos György, aki gondolataival inspirálta a fiatalokat afelé, hogy betöltve a 18. életévüket folytassák munkájukat immár felnőtt polgárőrként.
 

(Szerző: Fincza Zsuzsanna, fotó: Sebestyén Jenő)

 

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 140552
30 nap: 5936
24 óra: 270