Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Több mint kétszáz táborozó az OPIT-on

Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés az Országos Polgárőrség Ifjúsági Tagozatának nyári tábora (OPIT) iránt. Az első turnusban, július 30-tól augusztus 4-ig 115 fiatal és ifjú polgárőr vett részt az Ifjú Polgárőr Közlekedési Táborban, melynek célja a fiatalok közlekedésbiztonságának fejlesztése, és a kapcsolódó KRESZ ismeretek elmélyítése volt. A második turnusban 94-en voltak az OPIT-on, akik közül csak 22-en töltötték be a 18. életévüket. Ez a magas létszám nemcsak a Balaton parti helyszínnek volt köszönhető, hanem az ifjú és fiatal polgárőrök számára vonzó programoknak is.

Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés az Országos Polgárőrség Ifjúsági Tagozatának nyári tábora (OPIT) iránt. Az első turnusban, július 30-tól augusztus 4-ig 115 fiatal és ifjú polgárőr vett részt az Ifjú Polgárőr Közlekedési Táborban, melynek célja a fiatalok közlekedésbiztonságának fejlesztése, és a kapcsolódó KRESZ ismeretek elmélyítése volt. A második turnusban 94-en voltak az OPIT-on, akik közül csak 22-en töltötték be a 18. életévüket. Ez a magas létszám nemcsak a Balaton parti helyszínnek volt köszönhető, hanem az ifjú és fiatal polgárőrök számára vonzó programoknak is.

 

Több mint kétszáz táborozó az OPIT-on (+ fotók)

- Rendkívül fontos a fiatalság megnyerése a polgárőrség számára, hiszen ők adják a jelenleg aktív, felnőtt polgárőrök utánpótlását. A táborok elsődleges célja annak elősegítése, hogy szakmailag jól képzett fiatalokkal gyarapodjon az Országos Polgárőr Szövetség. Az ifjú és fiatal polgárőrök alapos felkészítést kapnak azokra a feladatokra is, amelyeket egyesületükön belül ők maguk is teljes joggal elláthatnak, úgymint a saját korosztályukban végzett felvilágosító, bűnmegelőző tevékenység - fogalmazott Horváth Róbert, az OPSZ Ifjúsági, sport és karitatív alelnöke, aki immár 7. éve tölti együtt a tábort a fiatalokkal.
Mindkét tábor helyszíne a gyenesdiási strandhoz közeli Tulipán Motel volt, amely az előző évekkel egyezően tökéletesen alkalmas volt mind a szakmai programokra, mind pedig a közösen eltöltött szabadidőre.
A táborban minden reggel 6 órakor volt ébresztő, melyet 6:45-től erőnléti edzés követett Mátrahegyi Zsolt vezetésével. A reggeli után a fiatalok minden nap előadásokon vettek részt, amelyek a polgárőr tevékenység széles palettájához kapcsolódtak. Ismereteket szerezhettek az OPSZ által indított gyermek és ifjúságvédelmi programról, az Ifjúsági tagozat szervezeti felépítéséről és jövőbeli terveiről és mindazokról a feladatokról, amelyeket polgárőrként ők maguk is elláthatnak, például a bűnmegelőzés és az elsősegélynyújtás területén. Idén először tartott előadást az OPIT-on a Terrorelhárítási Központ két munkatársa, Vincze István rendőr alezredes és dr. László Andrea rendőr őrnagy, valamint az elismert kriminálpszichológus és túsztárgyaló, Végh József nyá. r. ezredes. A Keszthelyi Rendőrkapitányságról érkező Dömötör Roland, bűnmegelőzési főelőadó a kábítószer fogyasztás-, és a közösségi oldalak veszélyeire hívta fel a táborozók figyelmét. Mindkét hét egyik legnépszerűbb programja a honvédelmi nap volt, amelyen a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár missziókat is megjárt katonái tartottak harcászati „kiképzést”, fegyverzet technikai bemutatót és csapatbizalmat erősítő játékos feladatokat oldottak meg a táborozókkal. A tábor vezetése ezzel a programmal kívánta felhívni a fiatalok figyelmét a honvédelem fontosságára azzal, hogy némi elméleti és gyakorlati rálátást is biztosítanak a katonai élet értékeire. A nagy elismertségnek örvendő különleges rendeltetésű dandár jó kiállású nagy szakmai tudású katonái példaképekké válhatnak a fiatalok előtt, hitelesen mutathatják meg a könnyűnek nem mondható katonai hivatás szépségeit és így vonzóvá tehetik a katonai pályát.
A szakmai előadások után fakultatív programként minden délután lehetőség volt felfüggesztéses hevederrel saját testsúlyos edzésre, melynek nagy sikere volt a táborozók körében. Esténként 17:45-től kötelező önvédelmi, taktikai edzésen sajátíthatták el a fiatalok azokat a technikai fogásokat, amelyek alkalomadtán egy-egy szolgálat során segítségükre lehetnek. A két hét alatt a reggeli és esti edzéseket nemcsak a Motellel szemközti füves sportpályán, hanem a kánikulára tekintettel többször a Balaton vizében tartották. A vacsorát szabad program követte, mely kiváló lehetőséget teremtett új ismeretségek, barátságok születésére is.

opit18_009.jpeg


Bán Gábor, az Ifjúsági Tagozat elnöke így nyilatkozott:
- Semmivel sem fegyelmezetlenebbek a mostani ifjak az elődeiknél. Természetesen szükség van a rendre, a fegyelemre, de nem direkt módon vezetjük rá őket. A tábor kötött programjai, így például a reggeli ébresztő, az edzés, az előadások, valamint a szabadidő, a sport, a "takarodó" megszabott rendje a gyakorlatban szoktatja erre őket. A kitartásuk erősítésére, a koncentráló képességük fejlesztésére, a társadalmi szabályok betartására persze szükség van, s ezt ők is megértik - tette hozzá Bán Gábor táborvezető, az Országos Polgárőr Ifjúsági Tagozat elnöke. - Nem a fegyelmezett, "jófiúkat" várjuk az ifjú polgárőrök sorába - hangsúlyozta, - inkább a "csibészeket", akik önzetlenül, lelkesen és szeretetből akarnak tenni a társadalomért. Akik számára hobbi lesz a polgárőrség.
A honvédelmi napon a bemelegítés után a katonák egyre keményebb erőpróbák elé állították a fiatalokat, akiknek ezzel egyenes arányban nőtt a lelkesedésük. Nagyszerű dolog szétszerelni és összerakni a fegyvereket, de még izgalmasabb hason csúszva lopakodni velük, szigorú protokoll szerint járőrözni, árkon-bokron át, kerti padok alatt és felett sebesültet cipelni, járatlan utakon a társ szavára hagyatkozva vakon közlekedni.
- Ez persze csak egy gyakorlat, de itt sem egyszerű rábízni magad a társadra, és bekötött szemmel botladozni a nehéz terepen. Az életben egyébként nem az a legnehezebb, hogy megbízz valakiben, hanem kiérdemelni, hogy "vakon" bízzanak benned. A fegyelmezett, szabályokhoz igazodó katonai létben ez természetes, de a civil életben is szükség lehet rá. Célunk, hogy olyan polgárőrök legyünk majd, akikben megbíznak az emberek - mondta Csernovitz Martin és az általa vezetett bekötött szemű Póka Roland, a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium tanulói, a Szakképzési Centrum irányításával alakult Ifjú Polgárőr Egyesület tagjai, akik kedvünkért pár pillanatra megszakították a gyakorlatot.
Borsos Anna nem sokkal több, mint 18 éves, de már felnőtt polgárőrként vett rész a táborban. Neki a fegyelem tetszett a legjobban.
- Persze nem az a szigorú, "katonás" hapták, hanem a "laza", fiatalos fegyelem. Például nem azért hallgatunk Bán Gáborra, mert ő a tábor vezetője, hanem mert tiszteljük, szeretjük. Önként követjük, mert helyesnek tartjuk amit képvisel és elvár tőlünk. - magyarázta Anna, aki a Tiszavasvári Szakgimnázium tanulója, a Tiszadobi Polgárőrök Egyesületének tagja. -. Számomra egyébként minden nap tartogatott érdekességet, sok hasznosítható információval gazdagodtam. Örültem, hogy komoly edzéseken vehettünk részt, a Rei Jitsut az iskola alapítójától és vezetőjétől, Mátrahegyi Zsolttól tanulhattuk.
Fekete Nóra, a Jászalsószentgyörgyi Községi Polgárőr Egyesület ifjú polgárőre. A nyolc osztályos gimnázium másodikos tanulója, márciusban csatlakozott az ifjú polgárőrökhöz.

 

opit18_004.jpeg


- Édesanyám is elhivatott polgárőr, természetes volt, hogy amint lehetett, én is csatlakoztam. A mi egyesületünkben az ifjú polgárőrök a legtöbbet az idősek körül segédkeznek. Ott vagyunk például a nyugdíjasklub rendezvényein, igyekszünk megkímélni őket a nehéz munkától. Nekünk szólnak, ha valakinek közülük az otthonában is segítségre van szüksége. Hordjuk az ebédet, segítünk a ház körül, bevásárolunk, takarítunk, fát vágunk, vagy egyszerűen csak eljárunk hozzájuk beszélgetni. A táborban jó volt egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból. Az edzések számomra felértek egy szabadidős tevékenységgel, elsajátítottunk néhány önvédelmi fogást, odahaza folytatni fogom a tanulást - ígérte Nóra.
Balogh Máté 14 éves, szintén tiszadobi ifjú polgárőr, ősztől a Tiszavasvári Szakgimnázium tanulója. A honvédelmi napon külön dicséretet kapott igyekezetéért.
- Nekem minden tetszett a táborban! A közösség, a hangulat, az előadások, a bulik, a barátságok, amik szövődtek - sorolta Máté. - Most úgy érzem, egy kicsit kedvet kaptam a katonasághoz. Számomra hasznosak voltak a közlekedéssel kapcsolatos programok és a rendészeti előadások is, s külön élményt jelentett találkozni a TEK munkatársaival és az ismert kriminálpszichológussal, Végh Józseffel, aki konfliktuskezelésből, az intézkedések lélektanából tartott háromszor 50 perces élménybeszámolóval fűszerezett előadást és konzultációt, amelyet szájtátva hallgatott végig a közel száz fiatal.
- Hogy milyenek az ifjú polgárőrök? - kérdezett vissza Végh József, az egykori rendőrségi túsztárgyaló, az lélektaktikai tréning kidolgozója. - Érdeklődőek. Érettebbek, mint mi voltunk ennyi idős korunkban. De a többség szemében azért láttam megcsillanni egy kis egészséges csibészséget is. Azt nem tűzhettem ki célul, hogy tökéletes felkészítést adjak a konfliktuskezelésre, de szerettem volna felkelteni az érdeklődésüket a "profi" érzelmi működésre. Hogy kezelni tudják az indulataikat, az érzelmeiket. Mindenkinek érdeke, úgy saját maguknak, mint az állampolgároknak, hogy tevékenységük és majdani intézkedésük jogszerű, szakszerű és nem utolsó sorban biztonságos legyen. Most még kiforratlan az értékrendjük, nincsenek megkövült magatartásformáik, most lehet és kell a helyes útra terelni őket.
Persze nem csupán tanulásból állt az ifjú polgárőrök balatoni táborozása. Részt vehettek tábori istentiszteleten, módjuk nyílt a kikapcsolódásra és strandolásra is. A 17 éves Détári Dániel például még sohasem jár Zalában és nem nyaralt a Balaton mellett sem.
- Mert otthon sok a munka. Balotaszállás közelében egy tanyán élek a szüleimmel, Kiskunhalasra, a kereskedelmi szakközépiskolába járok. Reggel 4-kor ébredek, 5 után nem sokkal már jön is a busz. Nagyon jól esett ez a kis kikapcsolódás, a fürdés a Balatonban, de én még ennél is többre becsültem a sportfoglalkozásokat, azon belül is az erőnléti edzéseket - magyarázta Dániel, s elárulta, hogy a Kiskunhalas FC Spartacus csapatában focizik.
A sióagárdi 15 éves Wittner Szilvesztertől megtudtuk, hogy a strandolás jelentette számára a legnagyobb élményt.
- Még sohasem fürödtem a Balatonban, most a szabadidőm minden percét rászántam. Az ifjú polgárőr által végezhető gyakorlati tevékenységekből már van egy kis "kiképzésem", édesanyám, édesapám, nagynéném, unokatestvéreim is polgárőrök. A sióagárdi egyesületben 22-en vagyunk fiatalok, nagyon jó társaság. A tábor programjai között nagy élményt jelentett a honvédelmi nap is, de a legtöbbet mégis a kriminálpszichológus előadásaiból tanultam, például hogyan viselkedjünk, ha agresszíven ránk támad valaki.

A tábor értékelése, a díjak átadása után szombatra már csak a csomagolás, a búcsúzás maradt. A Balatontól, az új barátoktól, a tábortól. Többen ígérték: jövőre visszatérnek.

(Írta: Fincza Zsuzsa)

További képek itt

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Október
2022
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Elérhetőség

Troják Mihály

Szápár Polgárőr Egyesület
8423.Szápár. Kossuth.u

+36 30 709 - 8455 ; +36 20 299-2705

szaparpolgaroregyesulet@gmail.com

Statisztika

Most: 1
Összes: 254247
30 nap: 2760
24 óra: 79