Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Sikeres volt a VII. lovas szemle

Ahogy arról már beszámoltunk, immár 24. alkalommal rendezték meg az Országos Polgárőr Napot, valamint hetedszerre Országos Polgárőr Lovas Szemlét. Az ünnepség fényét emelte a polgárőrség lovas részlegének díszsorfala, amelyben az OPSZ Lovas Tagozat együttműködő partnerei, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség delegációja is közreműködött.

Ahogy arról már beszámoltunk, immár 24. alkalommal rendezték meg az Országos Polgárőr Napot, valamint hetedszerre Országos Polgárőr Lovas Szemlét. Az ünnepség fényét emelte a polgárőrség lovas részlegének díszsorfala, amelyben az OPSZ Lovas Tagozat együttműködő partnerei, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség delegációja is közreműködött.

 

Az ünnepség keretében dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elismeréseket adott át. A Lovas Tagozat előterjesztésére a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatában részesült dr. Kulik Mónika állatorvos, a Naszályi Sólyom Polgárőr Egyesület tagja, aki a polgárőr lovas szolgálatának teljesítése mellett, évek óta szaktudásával támogatja a polgárőr lovasokat, előadásokat tart felajánlásként a polgárőr lovasok elméleti képzésének keretében. Szintén Arany fokozatú érdemkereszt kitüntetésben részesült a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága szolgálati állományából Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Görbe Attila r. alezredes, aki évek óta közvetlen kapcsolattartóként kiemelten sokat tett a rendőrség és polgárőrség lovas szolgálatai között kialakult együttműködésért.

_sja3089.jpeg

A rendezvényen kulturális programok, különböző bemutatók is várták a polgárőröket és vendégeiket. A sort az OPSZ Lovas Tagozatának közönségsikert arató lovas bemutatója nyitotta, amelyben 12 polgárőr egyesület (Albertirsai PE, Alsónémedi PE, Alsószéktó – Kisfái – Matkó PE, Arlói PE, Diósdi PE, Dunaharaszti PE, Helvéciai PE, Kisbér Városi PE, Lajosmizsei PE, Paksi PE, Szabó Mihály PE Lakitelek, Tiszaalpári PE) és a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának lovasai vettek részt. A szolgálat közben előforduló feladatok bemutatása egy rendezvény szimulációval kezdődött, amelynek során gyalogos segítőik esernyőkkel, zászlókkal, buborék fújókkal és más ijesztő eszközökkel a kezükben haladtak el a lovak előtt. A lovakat azonban ez nem zavarta, amint a későbbiekben a füst és a pisztolylövések sem váltották ki belőlük a menekülési ösztönt. Ezt követően a polgárőrök sérült személy ellátását mutatták be, majd „fatolvajokat” értek tetten. A berregő fűrész mellől az egyik „elkövetőt” visszatartották, a másik menekülő tolvajt a Készenléti Rendőrség lovasai fogták el. Megkülönböztető fény- és hangjelzést használó rendőrautó, tempósan megközelítve a lovasokat, előállította végül mindkét személyt. A lovak – a kiképzéseknek köszönhetően – teljes nyugalommal viselték a gyorsan mozgó, szirénázó gépkocsit is. A bemutató második felében fény derült arra, hogy a polgárőr szolgálat – a hagyományőrzőktől a sportolókig – a legkülönfélébb lovasokat fogja össze. A polgárőr formaruha alatt ugyanis csikós, huszár, lovas íjász, dáma lovas és díjugrató is akadt. A Lovas Tagozat által meghirdetett „Lovas Polgárőrrel Találkoztam” országos gyermekpályázatra beküldött rajzokat a közönség egy külön kiállító sátorban tekinthette meg. A díjátadásra a kora délutáni órákban került sor, ahol Dallos Gyula, Magyarország Örökös Bajnoka köszöntötte a gyermekeket és a Seniorok a Magyar Lovassportért Egyesület tagjaival közösen adta át a résztvevőknek az elnyert ajándékokat.

_sja3417.jpeg

A délután folyamán került megrendezésre a lovas járőrverseny. Ismét kimagasló lovas szaktekintélyek vállalták fel a járőrverseny bírálatát: Dallos Gyula, Magyarország Örökös Bajnoka, Farkas József r. alezredes, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának korábbi vezetője, Molnár Tamás az öttusa válogatott edzője, Sallay Sándor lovaglótanár, a würtenbergi Trakheneri Mintaménes volt vezetője, Széplaki Pál díjugrató mesteredző, lovas szakmérnök, olimpikon, a díjugrató és öttusa válogatott egykori edzője. A lovasok nevében is köszönet illeti őket a felajánlott szakértelmükért, segítségükért. Az eredmények összesítéséig dámalovas és huszár bemutató szórakoztatta a közönséget. Takács Zuzana dáma lovas Gandalf nyergében (Kisbéri Városi PE) gáláns kíséretet kapott a huszároktól. A Diósdi Polgárőr Egyesület tagjai, a töki huszárok, Pénzes Gábor Móric és Pénzes Levente Róbert nyergében mutattak be magasiskolai feladatokat. A látványt színesítette a Tenkes Lovas Sport, Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület lovas csapata: Csizik Mihály Aranyvirággal, Ambrus Sándor Macával, Maksa Mátyás Rubikonnal és Egerszegi György Formással. A bemutatóban szereplő valamennyi huszár a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség oszlopos tagja.
A közönség megismerhette tovább az ország legidősebb, nyeregben aktív senior lovas polgárőrét, a 75 éves Hesz Jánost és Szellő nevű lovát, akik fergeteges vágtával kápráztatták el a jelenlévőket. Hesz János ráadásul az ezredik tagként csatlakozott a tavalyi évben a lovas polgárőrök népes táborához.
Idén első ízben került átadásra Szabó Mihály emlékére, a nevét viselő lakiteleki polgárőr egyesület által alapított emlékdíj. Szabó Mihály a Polgárőrség meghatározó alakja volt, aki Lakiteleken, 1990-ben – országosan is az elsők között – alakította meg a megye első polgárőr egyesületét, amelynek évekig elnöke is volt. 1991-től haláláig a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke volt. A 24 éven át végzett, önként vállalt, áldozatos tevékenységének eredményeként Bács-Kiskun megyében, 117 egyesületben, mintegy 4500 tagot számlált a halálakor a polgárőr mozgalom. Elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a polgárőrség lovas szolgálati ága megvalósulhatott. Támogatásával, mondhatni gyámsága alatt indult útjára az Országos Polgárőr Lovas Szemle rendezvény sorozat, melynek első három állomása Bács-Kiskun megyében volt. Az Országos Polgárőr Szövetség életében a Lovas Szemle rendezvény megszervezése hagyománnyá vált. Ezen országos szemlék nagyban hozzájárultak a lovas polgárőrök külterületi szolgálatának megismertetéséhez, népszerűsítéséhez. Szabó Mihály emlékére, a nevét viselő lakiteleki Szabó Mihály Polgárőr Egyesület díjat alapított, amely olyan személy részére adományozható, aki az Országos Polgárőr Lovas Szemle szervezése során tanúsított példaértékű közösségépítő tevékenységével segítette a rendezvénysorozat életben tartását. Az eredményhirdetésre felsorakozott lovasok előtt Marosvölgyi Katalin albertirsai polgárőr, az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagja vehette át az emlékérmet és oklevelet önként vállalt, áldozatos munkája elismeréseként ifj. Szabó Mihálytól.

A járőrverseny első helyezettje az Arlói Polgárőr Egyesület párosa, Osztermann Zita Ozmo nyergében és a Viszovszki Gábor Szikrával, aki hazavihették az OPSZ elnöke által 2012-ben alapított vándorserleget is. A második helyen az Alsószéktó-Kisfái-Matkó PE lovasai végeztek: Drahos József Robival és Hegedűs István Dollárral. Harmadiknak pedig az Ócsa Városi Polgárőrség párosa, Boros Anikó Hullámzóval és Mészáros László Tutajos-Betyárral futott be.
További helyezettek:
4. hely: Kecskésné Gábor Henrietta / Dollár (Alsószéktó-Kisfái-Matkó PE) Salánki Zsolt / Pertli (Szabó Mihály PE Lakitelek)
5. hely: Salánki Zsolt / Csillag (Szabó Mihály PE Lakitelek) Hegedűs István / Pertli (Alsószéktó-Kisfái-Matkó PE)
6. hely: Halasi Fanny / Mira (Helvéciai PE) Gyalai Szandi / Berci (Alsószéktó-Kisfái-Matkó PE)
A ”Legstílusosabban lovagló polgárőr” különdíját, amelyet a Hajdú-Bihar megyei lovas rendőr kollégák ajánlottak fel, Osztermann Zita Ozmo nyergében szerezte meg. A „Legrendezettebb megjelenésű páros” különdíját egy vegyes páros érdemelte ki: Gálné Fáskerti Sára / Shannon (Görömbölyi PE) és Kiss Angelika / Happy (Hajdúböszörményi PE). Az összesített egyéni eredmények alapján Boros Anikó Hullámzóval (Ócsa Városi Polgárőrség) bizonyult a legeredményesebb női versenyzőnek. Az Aktív Kft. által felajánlott „Fair play” díjat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr lovasok érdemelték ki: Márton Miklós c. r. ftzls. Uszony nyergében és Novák János r. főtörm. Rontással.

_sja3646.jpeg


Gratulálunk a győzteseknek és helyezetteknek! Valamennyi lovas résztvevőnek és gyalogosan segítőnek köszönjük a részvételét! A Tagozat külön köszönetét fejezi ki a szervezésben és munkálatokban legaktívabb segítőknek, köztük Bokányi Zoltánnak, a Bajai Polgárőr Egyesület elnökének, Pfeil Barbara bajai lovas polgárőrnek, dr. Kulik Mónika állatorvosnak, naszályi lovas polgárőrnek, Kiss Balázs Zoltán patkoló kovácsnak, tengelici lovas polgárőrnek, Rónai Attila albertirsai lovas polgárőrnek, Bérczy Gyulának, az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület elnökének, dr. Radácsné Reszegi Rita és dr. Radács Péter belsőcserháti lovas polgárőröknek, Szuetta Béla és Szuettáné Bőszén Mária lakiteleki polgárőröknek, Varga Katalin Pest Megyei Polgárőr Szövetség Iroda Vezetője és csapata, Szénási Lajos Tolna megyei lovas polgárőr koordinátornak.
Köszönet a versenyirodai feladatokat ellátásáért Domoszlainé Sparing Kinga c. r. alezredesnek, (Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Osztály Lovas Alosztály) és Grunde Adriennének, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársának.
A Tagozat külön köszönetét fejezi ki a lovas polgárőr bemutatóban szereplő polgárőr és rendőr lovasoknak, valamint segédkező polgárőröknek, név szerint: Rónai Attila, Rajzinger Róbert, Varga Beáta, Drahos József, Lévai István, Maródy Ferenc Kálmán, Miklós Barbara, Bérczy Gyula, Viszovszki Gábor, Pénzes Gábor, Pénzes Levente, Nádai Nagy Péter, Varga Lajosné, Takács Zuzana, Drabant Zoltán, Hesz János, Kovács Rozina, Rácz Adrienn, Bársony Anett, Lőrincz Zsófia, Gáspár Győző c. r. tzls., Tóth Krisztián c. r. tzls., Rónaszéki Márk c. r. ftőrm., Mihucz Csaba c. r. ftzls., Dallos Gyula, dr. Garamvári Gábor, Kertész Attila, Marosvölgyi Katalin, Nádai Nagy Péter, Pénzes Gábor, Rózsa Szilveszter, Sallay Sándor és Szuetta Béla és a Pest Megyei Polgárőrség dolgozói.

 

 További képek itt, illetve a Fotóalbumban

Forrás:Nagy Zoltán.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Január
2022
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Elérhetőség

Troják Mihály

Szápár Polgárőr Egyesület
8423.Szápár. Kossuth.u

+36 30 709 - 8455 ; +36 20 299-2705

szaparpolgaroregyesulet@gmail.com

Statisztika

Most: 5
Összes: 217282
30 nap: 6555
24 óra: 251