Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Regionális szinten ünnepeltek a polgárőrök

A koronavírus-járvány után Regionális Polgárőr Napokkal tér vissza rendes vágányára a polgárőr élet. A hat helyszínből álló, rendhagyó rendezvénysorozat első részeként június 25-én Sárospatakon, 26-án Lajosmizsén, 27-én pedig Felsőtárkányon találkoztak az önkéntesek. Dr. Pintér Sándor miniszterelnök helyettes, Magyarország belügyminisztere levélben köszönte meg, az ország valamennyi polgárőrének önkéntes és áldozatos munkáját, amely valamennyi helyszínen felolvasásra került. 

Sárospatakon Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei polgárőreit először Aros János, Sárospatak polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy az elmúlt három hónapban háromszázszoros teljesítményt mutattak fel az önkéntes bűnmegelőzők. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a megszokott, klasszikus Országos Polgárőr Napot, de mivel mindenképp szerették volna köszönteni a polgárőröket, az OPSZ jobbnak látta egy Regionális Polgárőr Nap megszervezését, melyből hármat ezen a héten, hármat pedig a jövő hét folyamán rendeznek meg.

patakturos.jpg

Elmondta még, hogy a polgárőrök ismét jelesre vizsgáztak. „Elsősorban az emberek egészségének a megóvásában, illetve a speciálisan jelentkező polgárőr feladatok megoldásában.”
Az OPSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy országosan harmincötezer, 65 év alatti polgárőr teljesített folyamatos szolgálatot. A polgárőrök a védekezés élére álltak és a karitatív tevékenység zászlóvivői lettek. Több száz kistelepülésen a polgárőrök szociális védőhálót alakítottak ki. A kijárási korlátozások ideje alatt a polgárőrök több mint húszezer adag ételt szállítottak ki az időseknek, rászorulóknak, gyógyszereket váltottak ki, bevásároltak, postát intéztek a szépkorúaknak, illetve segítették a házkörüli munkákat. A járvány alatt megjelentek a csalók is, ami a polgárőröknek plusz feladatot adott, ugyanis meg kellett szervezniük az úgynevezett biztonsági látogatásokat, ahol felhívták az idősek figyelmét a veszélyekre, a követendő magatartási formákra. Végezetül beszédét azzal zárta, hogy a polgárőrség ma aranykorát éli, melyért köszönet jár a polgárőröknek és a Kormánynak egyaránt.

patak1.jpg

Ezután felolvasták dr. Pintér Sándor belügyminiszter köszöntőlevelét  – ami valamennyi regionális polgárőr napon elhangzott –, majd dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő méltatta a polgárőröket. Nyomatékosította, hogy a Polgárőrség hungarikum és érték, továbbá a lakosság bizalommal van a polgárőrök felé. Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke is fontosnak tartotta, hogy köszönetet mondjon a polgárőröknek, rendőröknek, katonáknak, orvosoknak, ápolóknak és az egész államapparátusnak, a sikeres védekezésért a veszélyhelyzet alatt.

mizse01.jpg

 

26-án, a lajosmizsei Regionális Polgárőr Napon Budapest főváros, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyék polgárőreit köszöntötték a rendezvényen megjelent prominens személyek. Köztük dr. Túrós András, aki – miközben megköszönte a polgárőrök munkáját – hangsúlyozta: A veszélyhelyzet alatt tovább csökkent a bűnelkövetések száma, ami annak is köszönhető, hogy a polgárőrök a karitatív szolgálatok mellett a közterületi szolgálatokat sem hanyagolták. Több esetben értek tetten tolvajokat, tartottak vissza körözött személyeket. Említésre méltó az is, hogy a határvédelemben részt vevő polgárőrök az elmúlt három hónapban több illegális határátlépőt tartóztattak fel és adtak át a rendőröknek.
A polgárőrök az elmúlt három hónapban (március 12-től június 12-ig) kettőmillió (!) járványügyi szolgálatot láttak el. Ez az óramennyiség megfelel négyezer vagyonőr három havi szolgálatának. Ha csak 1000 forintos órabért veszünk alapul, ez önmagában is kétmilliárdos ajándék a magyar társadalomnak.
A Polgárőrség a járványhelyzetben nem maradt magára, hiszen a Belügyminisztérium védőeszközöket, fertőtlenítő-szereket biztosított, de az önkormányzatok, cégek, az országos megyei polgárőr szövetségek a szűkös anyagi lehetőségeik ellenére is hozzájárultak a polgárőrök egészségének védésére, megőrzésére. „Egyetlen polgárőrünk sem fertőződött meg koronavírussal!” – mondta az OPSZ elnöke.

 

mizselezsak.jpg

 

Majd dr. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, mint polgárőr köszöntötte társait. Rávilágított, hogy a polgárőrök nagy előnye a szolgálatuk ellátása során a helyismeret, hisz ott laknak és a személyismeret, hisz mindenkit ismernek. Megköszönte minden polgárőrnek a munkát és az empátiát is, hisz látja, hogy a polgárőrök lojálisak a Rendőrséghez és az Államhoz is. A rendezvényen felszólalt a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója dr. Károlyi László is, aki szintén megköszönte a polgárőröknek a veszélyhelyzet alatt a Postáért végzett munkájukat és bejelentette, hogy bár a Posta a pandémia miatt milliárdos veszteséget szenvedett, a Polgárőrség részére, az ez évi támogatást továbbra is biztosítani fogja.

 

_sja6384-e2.jpeg

 

27-én szombaton Felsőtárkányon került megrendezésre Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyék polgárőreinek a rendhagyó regionális találkozója. A megjelentek köszöntése után dr. Túrós András értékelte az önkéntes civil bűnmegelőző közösségek munkáját, amit a járvány időszaka alatt végeztek. Mint az OPSZ elnöke kijelentette: a polgárőrök nem egyszerű állampolgárok, hanem kiképzett biztonsági emberek, akik – amellett, hogy szoros stratégiai kapcsolatot tartanak fenn a rendőrséggel – példaértékű karitatív tevékenységet végeznek. Szociális ellátásban részesítették azokat a személyeket, akik rászorultak, védelmezték és segítették veszélyeztetett korban lévőket, köztük az idős embereket. Kiemelte, hogy a Polgárőrség a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetből erkölcsileg, szakmailag, de különösen emberileg megerősödve került ki. A polgárőrök ismét bebizonyították, hogy a polgárőrök szeretik hazájukat, számíthat rájuk a lakosság, az önkormányzatok és a rendőrség is. „Egy szóval, ha baj van, ha veszélyhelyzet van, ha árvíz van, ha katasztrófahelyzet van, a polgárőrökre egészen biztosan lehet számítani. 2020 tavasza, a Polgárőrség 29. éve mindannyiunknak emlékezetes marad” – mondta.
A kétmillió órát kitevő járványügyi szolgálat mellett maradéktalanul ellátták a közterületi feladataikat is, amiért köszönet jár valamennyiüknek. Elmondható, hogy a polgárőrség nem maradt magára ebben a helyzetben: a kormány, a belügyminisztérium, s a különböző támogatók 100 ezer maszkot, 100 ezer pár védőkesztyűt, több ezer liter fertőtlenítőszert kaptak, s ennek, valamint a személyes odafigyelésnek köszönhetően egyetlen polgárőr sem fertőződött meg. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország – s azon belül a polgárőrség – győztesen került ki a járványhelyzetből. „Jóleső érzés egy ilyen győztes csapatban együtt lenni” – zárta beszédét az OPSZ elnöke.

 

felsotarkany1.jpg

 

Ezt követően Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott adott hangot elismerésének. Mint kijelentette: a Polgárőrség modern hazafiasságot jelent, tagjai ugyanis önként, szabad idejüket feláldozva szolgálják az országot, s annak lakosságát. Különösen érvényes volt ez a járvány időszakában. S hogy ma Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, az jelentős részben önöknek is köszönhető. Ezt elismerendő, a Kormány fontos jogszabályokat alkotott, s számos gépjárművel, kerékpárral, felszereléssel és mellénnyel támogatta fontos feladatuk maradéktalan ellátása érdekében – mondta az országgyűlési képviselő.

Mindhárom járási találkozón adtak át elismeréseket, jutalmakat azon polgárőröknek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.
„Polgárőr Város” címet kapott:

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Mátészalka
 • Bács-Kiskun megyéből Kecel
 • Békés megyéből Újkígyós.

„Polgárőr Község” címet kapott:

 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Sajólád
 • Hajdú-Bihar megyéből Tiszagyulaháza
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Anarcs
 • Csongrád-Csanád megyéből Ásotthalom
 • Heves megyéből Felsőtárkány
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Tiszajenő
 • Nógrád megyéből Mátramindszent.

Budapest Polgárőr Kerülete címet pedig Újpest alpolgármestere vehette át.

Miniszteri dicséretben és jutalomban részesíti:

 • Fábián Péter (Létavértesi Polgárőr Egyesület)
 • Nagy Ferenc (Kerecsend Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület).

Országos rendőr-főkapitányi jutalomban részesült:

 • Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület tagja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Sárospataki járás koordinátora
 • Simon György a Tiszafüred Városi Polgárőr Egyesület szolgálatvezetője.

A Magyar Posta zrt. főigazgatói elismerését kapta:

 • Markos György az OPSZ külkapcsolatokért felelős elnökhelyettese
 • Gilinger István, Szentes Polgárőr Egyesület elnöke
 • Schlága István, Arlói Polgárőr Egyesület elnöke
 • Hegyes Mariann az OPSZ gazdasági előadója.

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést vehetett át:

 • Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere
 • Lipcsei Zsolt, Vissi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Farkas Zoltán, Sályi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Csordás Ferenc a Főnix Debrecenért Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Hajdú Lajos a Berettyóújfalui Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Botos Gábor a Jánkmajtisi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Simon István, Tiszavasvári Városi Polgárőrség elnöke
 • Windischmann Viktor Norbert az Erzsébetvárosi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület tagja
 • Papp Krisztián a Budapest-Ferencvárosi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Dobos Menyhért Zoltán a Hírös Polgárőr Egyesület elnöke
 • Dr. Mák Kornél, Kadafalvi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Pelyva István, Kőrös Polgárőr Egyesület Gyomaendrőd polgárőre
 • Szappanos Emese, Jamina Polgárőr egyesület tagja
 • Bereczné Bősi Gabriella, Polgárőr Egyesület Sándorfalva tagja
 • Timár Lajos a Kiskundorozsmai Önvédelmi Csoport Polgárőrség tagja
 • Pető Ernő a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke
 • Ádám Zsolt az Ecsédi Polgárőrség elnöke
 • Kiss András a Bodonyi Polgárőr Egyesület elnökségi tagja
 • Nyerges József Mihály, Salgótarján - Acélgyár Környéke Polgárőr Egyesület szolgálatvezetője
 • Szarvas Imre Ferdinánd a Bátonyterenyei Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egylet elnöke
 • Kecse László Lajos, Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Czuczu Krisztián, Jászárokszállás Város Polgárőrsége polgárőre.

Az OPSZ elnökének külön jutalmát érdemelte ki:

 • Hladon Sándor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség irodavezetője
 • Tóth László az Encs Városi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Mata József a Szalaszendi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Varga Roland a Szalaszendi Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Rácz Gáborné a Hajdúböszörmény Polgárőrség Egyesület tagja
 • Vári Istvánné a Csapókerti Polgárőr Egyesület elnöke
 • Burik József a Polgárőrség Nyírábrányi Egyesület tagja
 • Jaczina Zsolt a Nyírbogáti Polgárőr Egyesület elnöke
 • Fodor Béla, Gégényi Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Vattamány Andrea, Tiszanagyfalu Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Bodzán Miklós László, Nyírkáta Közrend és Közbiztonsági Polgárőr Egyesület elnöke
 • Dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettese
 • Murányi Sándor az Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület tagja
 • Galla Zoltán, Óhegy polgárőr Egyesület tagja
 • Kovács Krisztián, Dél-Csepel Polgárőr Egyesület elnöke
 • Lencsés Sándor Istvánné, Solti Polgárőr Egyesület tagja
 • Geiger Attila, Hajósi Polgárőr Egyesület elnökhelyettese
 • Mihályi Zoltán, Pálmonostorai Polgárőr Egyesület tagja
 • Samu Péterné, Kecskeméti Polgárőrség Egyesület polgárőre
 • Göncz Ferenc, Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Szabó János, Dobozi Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Vas Anasztázia a Viharsarok Polgárőr Szervezet polgárőre
 • Balogh László a Kamuti Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Takács István, Pitvarosi Polgárőr Szervezet polgárőre
 • Magyari Béla a Röszkei Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Turó István a Röszkei Polgárőr Egyesület elnöke
 • Molnár Jenő a Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Ikladi Endre az OPSZ infokommunikációs referense
 • Pardi Géza, Vésztői Önkéntes Polgárőr Egyesület elnöke
 • Jantsek Ildikó az OPSZ elnöki asszisztense
 • Mácsár Lászlóné, Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnökségi tagja
 • Gacsal Gábor a Füzesabonyi Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Pásztor Tamás a Petőfibányai Közhasznú Polgárőr Egyesület polgárőre
 • Kövér Gábor, Tiszafüred Városi Polgárőrség elnöke
 • Sós Lajosné a Jászdózsai Polgárőrség polgárőre
 • Barna János Artur a Városi Polgárőrség Törökszentmiklós polgárőre
 • Tar Béla, Karancslapujtő Polgárőr Közhasznú Egyesület elnöke
 • Ponyikai András a Vanyarci Polgárőrség elnökhelyettese
 • Tari István a Pásztói Polgárőrség elnökhelyettese.

 

Forrás:https://www.opsz.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Január
2022
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Elérhetőség

Troják Mihály

Szápár Polgárőr Egyesület
8423.Szápár. Kossuth.u

+36 30 709 - 8455 ; +36 20 299-2705

szaparpolgaroregyesulet@gmail.com

Statisztika

Most: 1
Összes: 217629
30 nap: 6522
24 óra: 205