Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Polgárőrség - egy sikertörténet

A polgárőrség legjobb éve volt 2018. – így fogalmazott dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az országos elnökségi ülésen, amelynek az Alföld egyik legismertebb fürdővárosa, Cserkeszőlő adott otthont.

A polgárőrség legjobb éve volt 2018. – így fogalmazott dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az országos elnökségi ülésen, amelynek az Alföld egyik legismertebb fürdővárosa, Cserkeszőlő adott otthont.

csapatepito.jpg

Február második hétvégéjén az OPSZ vezetősége adott találkozót egymásnak Cserkeszőlőn, ahol az elmúlt év tapasztalatait, illetve jövőbeni terveit értékelték és vitatták meg a vezetők.
- „A Polgárőrség az ország belső biztonságának, a haza védelmének egyik legfontosabb társadalmi pillére." – Ezek az elismerő szavak Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől származnak. Az elmúlt több, mint két és fél évtizedes múltra visszatekintve nyugodt szívvel tudom kijelenteni, 2018-as év volt a Polgárőrség legjobb éve. A Polgárőrség is hozzájárul ahhoz az eredményhez, hogy Magyarország ma a világ 15. legbiztonságosabb országa. Mindebben az ország 63 ezer polgárőrének az áldozatos munkája van, akik önként végzik bűnmegelőzési tevékenységüket – fogalmazott előadásában dr. Túrós András, az OPSZ elnöke.
A polgárőrség helyzetének vizsgálata kapcsán az elnök kifejtette, jelenleg egy stabil kormányzati rendszer van Magyarországon, amelyet erős, következetes közigazgatás jellemez. Az elmúlt években szigorúbb büntetőpolitika volt a jellemző, amellett, hogy a közbiztonság stabil ma hazánkban.

_sja3370-e3.jpeg

– A közbiztonság megítélésénél tudni kell, hogy az elmúlt huszonhét év legjobb eredményei mutatkoztak meg 2018-ban – folytatta dr. Túrós András. – Számos kedvező fordulat következett be, amelyek az emberek szubjektív biztonságérzetének növekedéséhez vezetett. És ez érthető is, ha azt nézzük, hogy ötven százalékkal csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, gátat vetett az ország az illegális migrációnak, ezzel párhuzamosan pedig nőtt a közterületek rendje. Mindehhez a polgárőrség 9-10 millió szolgálati órával járult hozzá. Mindezek elismerésre méltó adatok – fűzte hozzá.
A polgárőrség figyelemre méltó eredményeihez az is hozzájárult, hogy kiemelkedően jó a kapcsolat a kormányzattal, a  Belügyminisztériummal, a társzervezetekkel – honvédség, rendőrség, illetve a katasztrófavédelem, valamint a NAV is az OPSZ együttműködő partnere.
- Felsorolva az eredményeket, nyugodt szívvel ki tudom jelenteni, hogy a polgárőrség egy sikertörténet – mondta határozottan az elnök. – Mindehhez az is hozzájárult, hogy a vezetőség tagjai megfelelően végzik a munkájukat, a polgárőrség egységessége töretlen. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy olykor-olykor gondokkal is meg kell küzdeni. Hogy sikeresen vegyük az akadályokat a vezetőknek példát kell mutatniuk tisztességből, elhívatottságból, a polgárőrséghez való kötődésből, együttműködési és kompromisszumkészségből. Ha ezek megvannak, akkor a polgárőrség hasonló sikereket érhet el, mint 2018-ban. Igaz, magasra tettük a lécet, de mindig van továbbfejlődési lehetőség – zárta szavait dr. Túrós András, aki hozzátette, nem csak az ország határain belül sikerült a polgárőrség presztízsének megteremtése, hanem a határon túli egyesületekkel a környező országokban is.

Az elnöki beszédet követően Horváth Róbert, Ifjúsági, sport és karitatív alelnök vette át a szót, aki bemutatta az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozatának elmúlt esztendejét, az elért eredményeket, valamint vázolta a jövőbeni terveket is, amely egyértelmű nyitást jelent a fiatalok felé, illetve az OPIT taglétszámának emelését is előirányozza. Mindehhez szakmai programok kidolgozására van szükség, amelyek előkészítése már elkezdődött. A tagozat elnöke bemutatta azt a kisfilmet is, amelyet az OPIT tagjai készítettek a 2018-as programokból, ezzel is inspirálni kívánják a fiatalokat, hogy csatlakozzanak az ifjú polgárőrök közé.

_sja3004-e.jpeg

A további felszólalók között volt Kardos Pál, a nemrégiben kinevezett oktatási elnökhelyettes, aki felvázolta az OPSZ oktatáspolitikáját.
- Az Országos Polgárőr Szövetség oktatási programjai jelenleg is zajlanak. Mindebben kiemelkedő szerepet játszik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a társszervezetek, amelyek közreműködnek a polgárőrség tagjainak képzésében, oktatásába. Sikerként kell elkönyvelni a Polgárőr Akadémiát, ahol kiemelkedően magas színvonalú képzést nyújtunk a polgárőreinknek. Emellett fontos szerepe van azoknak az elméleti és gyakorlati oktatásoknak, amelyek a társszervekkel közösen zajlanak – gondolok itt a rendőrségre vagy a katasztrófavédelemre. Természetesen szükség van új programok bevezetésére is, amelyek lehetőségeit már most elkezdtük megszervezni – tette hozzá Kardos Pál.
Az oktatások kapcsán tartott prezentációt Szabó Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, akit azzal bízott meg az OPSZ, hogy egy olyan programot dolgozzon ki a polgárőrség számára, amelynek köszönhetően jelentősen javul majd a közterületi szolgálatok hatékonysága. Szabó Zoltán elmondta, elindultak azok a folyamatok, amelyek előirányoznak egy olyan komplex képzési metódust, amely a célnak megfelelő tudásbázissal látja majd el a polgárőröket, amelynek egyenes ági következménye a hatékonyabb közterületi szolgálatellátás.
Mint azt dr. Túrós András többször is hangsúlyozta az előadások folyamán, a polgárőrség kommunikációjára nagy figyelmet kell fordítani. Ezzel kapcsolatosan egy elismert szakember, dr. Molnár Katalin egyetemi docens tartott interaktív tréninget a kommunikáció fontosságáról, lehetőségeiről, helyes módszereiről és nyelvezetéről a jelenlévő elnököknek. A közel két órás előadás során olyan eszközökkel ismerkedhettek meg a résztvevők, amelyek segítségével még hatékonyabban lesznek képesek kicsatornázni az információkat a közvélemény felé, elősegítve ezzel a polgárőrség munkájának megismerését.

(Szöveg: Erdős Csaba, Fotó: Sebestyén Jenő)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Profilkép

Utolsó kép

Pontos idő


Naptár


Hírek


Időjárás


Közösségi oldalunk


Több mint önkéntesség


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Július
2022
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Elérhetőség

Troják Mihály

Szápár Polgárőr Egyesület
8423.Szápár. Kossuth.u

+36 30 709 - 8455 ; +36 20 299-2705

szaparpolgaroregyesulet@gmail.com

Statisztika

Most: 1
Összes: 245944
30 nap: 3135
24 óra: 82