Iskolaőr-képzés

Ki az iskolaőr és mi a feladata?

Ki lehet iskolaőr?

Hogyan lehet az iskolaőri állásra jelentkezni?

Ki az iskolaőr és mi a feladata?

Az iskolaőr – fegyverhasználati jog nélkül – kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személy, aki a Rendőrség területi szervénél (Megyei, Budapesti Rendőr-főkapitányság) áll munkaviszonyban. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. A tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi.

2020. szeptember 01-jétől az ország erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti iskolaőr az intézmény rendjének fenntartását. A Rendőrség munkavállalói állományában telephelyenként egy fő látja el szolgálatát.

Ki lehet iskolaőr?

Iskolaőr az a büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár lehet,

• aki megfelel a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 24/A. alcímében meghatározott, a munkaviszony létesítésére vonatkozó különös feltételeknek;
  • nem áll a rendvédelmi szerv hivatásos állománya tagjának foglalkoztatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.

A fenti feltételek mellett a jelentkezőnek meg kell felelnie az iskolaőrökről szóló BM rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek.

Az iskolaőrök a munkába állásukat követően elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, amely az alábbi képzési modulokból áll:

• pedagógiai és gyermekpszichológiai modul,
  • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul, valamint
  • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.

Az egyes képzési modulokat modulzáró vizsgák, valamint az iskolaőr képzést iskolaőr vizsga zárja le. Az iskolaőr vizsgára való jelentkezés feltétele a képzés valamennyi modulján való részvétel, továbbá valamennyi modulzáró vizsga sikeres teljesítése.

Hogyan lehet az iskolaőri állásra jelentkezni?

A jelentkezést

• elektronikus úton a területi rendőri szervek e-mail címére, vagy
  • postai úton az egyes területi szervek humánigazgatási szolgálata részére kell megküldeni (amelyek a jelentkezési egységcsomagban megtalálhatóak), vagy
  • személyesen bármely rendőri szervnél lehet leadni.

Az intézmények nevét és címét az alábbi linken letölthető táblázat tartalmazza:
A jelentkezési lap és annak mellékletei a csatolmányban találhatóak. Csatolmány: Iskolaőr_tájékoztató_és_jelentkezési_egységcsomag.pdf

Forrás:https://www.opsz.hu

Január