Aktívan, eredményesen munkálkodtak Hevesben

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Dísztermében március 25-én rendezte éves beszámoló közgyűlését a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

A megye polgárőreinek fontos eseményén a 103 egyesület képviseletében 79 küldött jelent meg. Akik a meghívott vendégekkel közösen először elhunyt polgárőr társaikra emlékeztek, majd a szokásos formaságokkal kezdték meg az érdemi munkát.
Az elnökség írásban megküldött beszámolójához Völgyi Ferenc elnök fűzött szóbeli kiegészítést. Az írásos anyag kiemeli: a megyében még 19 településen nem működik polgárőr egyesület, a meglévő 103 mintegy 3 ezer önkéntes bűnmegelőzőt tömörít, közöttük 44 ifjú polgárőrt. Az egyesületek a helyi közélet meghatározó részesei, bűnmegelőző tevékenységük mind a helyi lakosság, mind az együttműködő szervek körében ismert és elismert. E kiemelten fontos tevékenység mellett nagy hangsúlyt kapott munkájukban a gyermek- és ifjúságvédelem, az idősekről való gondoskodás. A középiskolai hallgatók közül mind többen választják a kötelezően előírt „Közösségi szolgálat” helyéül a polgárőr egyesületeket.Völgyi Ferenc: A polgárőrök a helyi közélet meghatározó részeseiA Rendőrséggel való példás együttműködésük jeles bizonyítéka, hogy a 224 917 órás éves szolgálati időből 61 889 órát az egyenruhásokkal közösen töltöttek el a közterületeken. Az írásos beszámoló részletesen elemzi a járási/területi/ egyesületi munkát, ezzel mintegy tükröt tartva a járási koordinátorok tevékenysége elé is. Összességében a beszámoló megállapítja: az önkéntes bűnmegelőzők jelentős mértékben járultak hozzá Heves megye jó közrendjéhez, közbiztonságához, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javításához.
Az elnök szóbeli kiegészítőjében elhangzott: az egy polgárőr által teljesített 81-82 óra szolgálat az országos átlaghoz viszonyítottan kevés, a jövőben ennek növelését tűzik ki célul. Folytatni kívánják oktatási programjukat, ennek keretében „Mini akadémiát” szerveztek egyesületi vezetőik számára. Fontos, hogy növeljék az ifjú polgárőrök számát egyesületeikben, s aktívan, eredményesen vegyenek részt az országos programok végrehajtásában.
Miután a küldöttek vita nélkül, egyhangúan elfogadták a beszámolót, következhettek az ilyenkor szokásos pénzügyi, gazdálkodási beszámolók, s a közhasznúsági jelentés, amelyhez Farkas Marianna könyvelő fűzött tartalmas szóbeli kiegészítést, kihangsúlyozva: az egyesületeknek jelentős könnyebbséget jelent a központi könyvelés. Amelynek helyességét az OPSZ Felügyelő Bizottságának átfogó vizsgálata is alátámasztotta megállapításaival. E beszámoló és a 2017-es költségvetési tervezet elfogadása után a felügyelő-, majd az etikai bizottság jelentése is 79 küldött egyhangú szavazatát kapta meg, ami után személyi kérdésekben döntött a közgyűlés, majd a szükséges Alapszabály módosítást szavazták meg. Felmondással szüntettek meg két, már hosszabb ideje nem működő egyesületet /Tarnabod, Szücsi/, majd dr. Túrós András, az OPSZ elnöke szólt a jelenlévőkhöz.Dr. Túrós András: Heves megyében jól működnek a polgárőrökDr. Túrós András: Heves megyében jól működnek a polgárőrök- A közgyűlés is ékes bizonyítéka annak: rend, fegyelem, egység van Heves megyében, ahol a polgárőr egyesületek jól működnek, a polgárőrök jelentős szerepet játszanak a megye kiegyensúlyozott közbiztonságában – értékelt az országos elnök, majd hozzátette: igaz, Győrött korábban meghirdettük, hogy az önkéntes bűnmegelőzők legalább 150 órás szolgálati időt teljesítsenek, ám ha a megye sajátosságait is figyelembe vesszük, itt elég a 80 óra körüli átlagos szolgálati idő is. Az egyesületek konstruktívak, legyenek ilyenek a jövőben is! Szólt a Polgárőrség országos helyzetéről, arról, hogy szakmai szempontból a komoly migrációs nyomás ellenére is kiemelkedően teljesítettek az önkéntes bűnmegelőzők szerte az országban. Különösen igaz ez a déli határ mentén található „végvárakra”. Jó évet zárunk – emelte ki, - még akkor is, ha sok olyan gond is felszínre került, ami a korábbi években nem volt jellemző a Polgárőrségre. Magyarország legértékesebb civil szervezete vagyunk, az ország biztonságának érdekében működünk nap, mint nap, szabadidőnket feláldozva. Az idén elkezdődhet – ha az egységet meg tudjuk tartani – a Polgárőrség ismételt felemelkedése. Legyünk méltóak alapító elnökünkhöz, a 95 éve született Kopácsi Sándorhoz, folytatódjanak sikeresen meghirdetett programjaink. Köszönet és hála Heves megye polgárőreinek azért, hogy itt rend és nyugalom van!

Völgyi Ferenc: A polgárőrök a helyi közélet meghatározó részesei

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Czinege László r. dandártábornok, megyei főkapitány is, aki azt emelte ki: az ország érdekében 19 alkalommal vett részt megyei rendőr kontingens a déli határ védelmében, ám a polgárőröknek köszönhetően ez nem okozott közbiztonsági deficitet a megyében. Az önkéntes bűnmegelőzők nélkül félkarú óriás lennénk, önöknek is köszönhető, hogy igen magasra értékelték az arra illetékesek a közrendet, a közbiztonságot a megyében. Legyenek büszkék arra, hogy polgárőrök, mi büszkék vagyunk arra, hogy önökkel dolgozhatunk!  Végezetül bejelentette: a Lőrinciben megalakult új polgárőr egyesület részére egy felújított gépkocsit adnak át használatra. Ehhez csatlakozva dr. Túrós András az OPSZ nevében 20 láthatósági mellényt adott át az egyesület elnökének.

A közgyűlés elismerések átadásával zárult. Rendhagyó módon először egy, a közelmúltban elhunyt polgárőr, Vidra Endre özvegye vett át emlékplakettet, majd a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta meg Csőgér Bálint /Nagyvisnyó/ és Barta László /Heves/. Az Ezüst fokozatot vehette át Kiss Anasztázia /Heves/ és Matula Gábor /Petőfibánya/, míg a Bronz fokozatot érdemelte ki Berecz Zsolt /Besenyőtelek/ és Hasznosi Dávid /Atkár/.

(Szöveg: T. Z., fotó: Szilvás István)

placeholder for flash movie